Mack Bouwense doet veel ervaring op in EMX125 in Portugal

Mack Bouwense van GL12 KTM Factory Racing heeft in het Europees Kampioenschap 125cc in Agueda, Portugal veel ervaring opgedaan. In beide manches vocht de crosser uit Gouda mooie duels uit met de concurrentie, wat hem een 31ste en een 30ste positie opleverde.

Afgelopen weekend stond in Portugal de vijfde wedstrijd om het EMX125 Kampioenschap op het programma. De organisatie had het circuit op verschillende plaatsen aangepast ten opzichte van de voorgaande jaren dat hier een Grand Prix werd verreden en hier waren de rijders goed over te spreken. In de tijdtraining stond Mack lang op een achtendertigste tijd maar in de slotfase kwamen er toch nog twee rijders overheen waardoor Mack de sessie afsloot als veertigste.

Het was bijzonder warm in Portugal en met temperaturen boven de dertig graden was het afzien voor de rijders. In de eerste manche pakte Mack een hele goede start en kwam op een twaalfde positie uit de eerste ronde. Ondanks dat het rijden lekker ging, viel hij in de tweede ronde terug naar een vijftiende plaats en wist hier ook in de derde ronde op stand te houden. Op het moeilijke circuit en het gebrek aan ervaring in deze klasse, moest Mack gedurende de wedstrijd verschillende rijders laten passeren en kwam op een eenendertigste plaats over de finish.

Op zondag was Mack erop gebrand om in de tweede manche opnieuw een goede start te pakken. Dit lukte helaas niet omdat een andere rijder in de eerste bocht naar buiten stuurde waardoor Mack buiten de baan belandde. Dit zorgde ervoor dat hij helemaal in de achterhoede aan de wedstrijd moest beginnen. De baan was nog moeilijker dan op zaterdag maar Mack liet zich niet kennen. Meteen in de eerste ronde wist hij al enkele plaatsen goed te maken en kwam hij op de zevenentwintigste plaats door. In de vijf ronden die daar opvolgden had hij de achtentwintigste plaats in handen. Helaas kwam hij toen bijna ten val en viel terug naar een tweeëndertigste plaats. In de slotfase gaf hij alles wat hij nog in zich had en wist zich nog terug te knokken naar de dertigste plaats.

Met een 31-30 in de manches eindigde Mack op een 33ste plaats in het dagklassement. Over vijf weken gaat het Europees Kampioenschap 125cc verder op het zandcircuit van Lommel in België.

Foto’s: Eric Laurijssen