Mack Bouwense verbijt de pijn in Lierop en wordt weer leider in het NK 85cc

Mack Bouwense van MX4MX is de nieuwe leider in het Nederlands kampioenschap 85cc grote wielen. Ondanks dat hij verre van fit aan de start kwam in Lierop, liet hij zijn wilskracht zien en wist met een 3-2 in de manches tweede te worden in het dagklassement. Met deze resultaten scoorde hij voldoende punten om de leiding in het kampioenschap terug in handen te nemen.

In de week voorafgaande aan de wedstrijd was het afwachten hoe fit Mack zou zijn. Bij de valpartij, een week eerder, in Eersel had hij vier gekneusde ribben, diverse hevige bloeduitstortingen en veel pijn opgelopen. Tegen het einde van vorige week gaf Mack aan dat hij toch wilde rijden in Lierop. Hij wist dat dit geen makkelijke opgave zou worden.

Door de valpartij had Mack 16 punten verloren en begon op een tweede plaats in de tussenstand aan de wedstrijd. Op zondagochtend gaf Mack aan dat zijn enige doel was om de koppositie in de tussenstand terug in handen te nemen.

Al snel kwam hij erachter dat hij tijdens het rijden veel pijn had en dat hij met pijnstillers de dag door zou moeten komen. Mack is een bijter en een doorzetter en dat bewees hij in Lierop nog maar eens. In de vrije training had hij gelijk een goed ritme te pakken en knalde rond over de baan. Hij zette een tijd neer die 3,5 seconde sneller was dan de tweede man. Toen de tijdtraining in ging was Mack net over de lus. Omdat de snelste tijden gelijk in de eerste ronde neer werden gezet, had de crosser uit Gouda het moeilijk om er tussen te komen. Ondanks verwoede pogingen moest hij genoegen nemen met een tiende tijd, met een verschil van drie seconden op de snelste man.

Na de tijdtraining nam de door Vrooam gesponsorde rijder zijn rust want deze had zijn lichaam hard nodig. In de eerste manche leek hij een goede start te pakken totdat er op het startveld plotseling een rijder zijn kant op kwam. Mack moest hiervoor uitwijken en kon nog maar net een valpartij voorkomen. Hij hield het gas goed open en kwam op een zevende plaats uit de eerste bocht. Door gelijk de juiste lijnen te rijden, wist hij zich in de eerste ronde al op te werken naar een derde plaats. In de daaropvolgende ronde nam hij de koppositie in handen. Nadat hij de koppositie even in handen had gehouden, kreeg hij vanuit de pits door dat hij geen risico’s moest nemen. Ook Mack zelf besloot om het tempo iets te laten zakken. Hij verloor twee plaatsen maar kwam desalniettemin op een hele goede derde plaats over de finish. Dat Mack de snelheid had om de manche te kunnen winnen bewees hij door de snelste rondetijd neer te zetten.

Ook in de tweede manche kwam er een rijder naar hem toe na het vallen van het starthek. Op een twaalfde plaats kon hij aan de wedstrijd beginnen en moest naar voren gaan komen. De baan was ondertussen loodzwaar geworden en omdat Mack verre van fit was, beloofde het een zware klus te gaan worden. Mack verbeet de pijn en kwam op een zevende plaats uit de eerste ronde en stootte in de tweede ronde door naar een vierde plaats. Ondanks dat hij veel verkeer voor hem had en van ver moest komen, wist hij wederom snelle tijden neer te zetten. Hij ging tot op het tandvlees en werkte zich op tot aan het achterwiel van de kopman. Vanuit de pits kreeg hij de boodschap dat een tweede plaats voldoende was om de leiding in de tussenstand over te nemen. Omdat Mack niet veel later tussen de achterblijvers kwam, heeft hij niet meer aangezet en besloot om de manche op een tweede plaats uit te rijden.

Met een 3-2 in de manches eindigde Mack op een tweede plaats in het dagklassement en heeft hiermee de leiding in de tussenstand terug in handen genomen. Omdat het Nederlands Kampioenschap pas op 4 september verder gaat in Varsseveld heeft Mack nu even de tijd om zijn blessures te laten genezen.

Foto’s: Luc Wright, RGP Photo en Sven Hergaarden

Video:
Mack Bouwense Dutch Championship Lierop