Mack Bouwense in top 10 tijdens Belgisch Kampioenschap!

Zomerrust in het Nederlands Kampioenschap, en Mack Bouwense ging dankzij bemiddeling van MX-Scouting de sfeer in België opsnuiven. Balen op 15 augustus in de zandbak en gisteren Orp le Grand tijdens de voorlaatste ronde van het BK.

De Crosshelmen.nl rijder wil ook de harde technische banen meer onder de knie krijgen en kreeg die in het Waals Brabantse landsgedeelte meer dan genoeg, Een track zoals je er veel in Italië, Spanje en Zuid Frankrijk treft, Mack die toch al iets gewend is kon op beide wedstrijden niet verbergen dat hij onder de indruk was.

Maar we laten hem zelf eventjes verhaal doen van beide wedstrijden.

Mack Bouwense; “In Balen kreeg ik een zandbak voor de wielen geschoven die ik zelden had gezien. Zwaar maar toch goed te rijden. In de eerste reeks dook ik als eerste de bocht in, maar stuurde iets te ver naar buiten om ook de bocht helemaal als eerst af te werken. Dit gaf me zo’n kick dat ik de gehele reeks vleugels had. Het grote nadeel was dat ik met mijn kleine wielen minder gemakkelijk door het diepe zand kon klieven. Ook de tweede reeks vond ik een heuse ervaring en heb alles gegeven om toch een mooi resultaat neer te zetten.

Ik werd zeker niet allerlaatste, verre van, en dat was de reden dat ik Geert Gelaude heb gevraagd om me in te schrijven voor Orp le Grand. In Orp (dat zeggen die Belgen toch) was het een BK wedstrijd dus heel wat toppers aan de start. De track doet me denken aan het Spaanse Bellpuig waar ik al had gereden. Er was zelfs een Italiaan uit het semi fabrieksteam aan de start in mijn reeks. Ik was wederom de enige met kleine wielen, en al tijdens de training werd ik nogmaals geconfronteerd met het feit dat je met de kleine wielen tegen die grote jongens in de minderheid bent. Maar goed ik zette er de negende tijd neer in de training en dat gaf me voldoening. Wie deze baan voor het eerst ziet kan beamen dat het geen makkelijke baan is. Technisch, snel, vol met losliggende stenen, grote jumps, neerwaartse bochten kortom iets helemaal anders dan ik gewend ben.

Mijn start in de eerste reeks was ronduit ondermaats ik liet me teveel naar de kant duwen en moest gelijk in de achtervolging. Maar mijn KTM was goed en ik vond al snel een lekker ritme waarmee ik me voortdurend opwerkte. Bij het ingaan van de laatste ronde kon ik nog twee rijders passeren die moe werden en legde zo beslag op de negende plaats aan de finish.

De start in de tweede reeks was stukken beter en ik was bij de beste aan de eerste bocht maar ze duwden me weer naar buiten met de grotere wielen. Opnieuw in de achtervolging dus, maar in de tweede bocht kon ik slim binnendoor en nam al heel wat rijders terug. Inmiddels was het circuit zo veranderd dat ik op sommige plaatsen moeite had om recht te blijven in de bochten door erg diepe geulen die de Internationalen hadden getrokken. Net voor we terug aan de finish zouden voorbij komen bleef ik dan ook steken met mijn voetsteunen en mocht ik als laatste de wedstrijd hervatten. Ik was zo kwaad dat ik alles uit mijn lichaam heb geperst om mijn sponsoren een leuk resultaat te geven. Wonderwel was dit net wat ik nodig had bleek uit verschillende monden om mijn mooiste lijnen van de dag te gaan rijden! Ik kon wederom als negende worden afgevlagd en ook al was ik kapot het gaf voldoening om in die top tien te eindigen met mijn kleine wielen!

Ik wil langs deze weg nogmaals mijn ouders, sponsoren, vrienden en familie bedanken die me deze kans bieden. Een extra dankwoord gaat zeker uit naar Crosshelmen.nl en MX-Scouting (Geert Gelaude) voor de steun en raad in Orp le Grand.”

Tekst: Geert Gelaude / Foto: Wendy Deloose