Acht EK punten voor Mack Bouwense in Honda EK 150 in Italië

Crosshelmen.nl-rijder Mack Bouwense heeft in de eerste wedstrijd om het Honda Europees Kampioenschap 150 in het Italiaanse Arco di Trento acht EK punten weten te scoren. In de eerste manche reed Mack lang in de top drie maar door een foutje verloor hij plaatsen en zijn ritme waardoor hij uiteindelijk terug viel naar een veertiende plaats. In de tweede manche kwam hij in de eerste ronde ten val en verloor vele plaatsen. Toen hij het ritme weer gevonden had streed lange tijd voor de twintigste plaats. Het was Mack die aan het langste eind trok en op een twintigste plaats over de finish kwam.

Voor Mack was het de eerste keer dat hij een wedstrijd op het circuit van Arco di Trento reed. Hij benutte daarom zijn tijd in de training om aan het circuit te wennen en om de juiste lijnen te vinden. Daarnaast had hij pas twee keer op de Honda CRF150 gereden waardoor hij ook nog wat moest wennen aan het vermogen. Gedurende de sessie begon het rijden steeds makkelijker te gaan en ook werden zijn tijden beter. Op het circuit met daarin veel hoogteverschillen deed Mack veel ervaring op en keek met vertrouwen uit naar de eerste manche.

Nadat Mack het circuit nog even goed had bekeken, stond hij geconcentreerd achter het starthek voor de eerste manche. Toen het starthek viel, reageerde hij snel en wist net geen kopstart te pakken. Op zijn Heli Motors Honda CRF150 kwam hij net iets tekort maar kon toch op een mooie tweede plaats aan de wedstrijd beginnen. Gelijk ging hij in de aanval en wist in de eerste ronde door te stoten naar de koppositie. Er werd op het scherpst van de snede gestreden en dit zorgde ervoor dat Mack vlak voor het einde van de ronde werd gepasseerd en terug viel naar een tweede positie. De kopman werd netjes gevolgd en een aantal ronden wist hij goed stand te houden op een tweede plaats. Helaas maakte hij toen een fout waarbij hij bijna ten val kwam. Hij kon de machine nog net houden maar wel zorgde dit ervoor dat hij een aantal plaatsen verloor en ook zijn ritme kwijt raakte. Mack bleef knokken voor wat hij waard was maar moest gedurende de wedstrijd toch nog een paar plaatsen prijsgeven en kwam op een veertiende plaats over de finish waarmee hij zijn eerste zeven punten scoorde.

In de tweede manche trok hij zijn motor op het achterwiel toen het starthek naar beneden klapte en kon toen pas rond de tiende plaats aan de wedstrijd beginnen. In al zijn haast om tijd en plaatsen goed te maken kwam hij in de eerste ronde op het gladde, gesproeide circuit ten val en viel daardoor terug naar een twintigste plaats. Omdat hij niet gelijk in zijn ritme kon komen, verloor hij nog een paar plaatsen en had vervolgens veel werk te doen om terug naar voren te komen. Omdat het circuit van Arco di Trento veelal uit 1 ideale lijn bestaat en erg glad was met veel stoepranden, was het moeilijk om plaatsen winst te boeken. Hij knokte verschillende gevechten uit om de twintigste plaats maar het was Mack die aan het langste eind trok en als twintigste over de finish wist te komen en hiermee nog een EK punt aan zijn totaal toe wist te voegen.

Met een 14-20 in de manches eindigde de Crosshelmen.nl-rijder op een zeventiende plaats in het dagklassement. Op 24 mei gaat het Honda Europees Kampioenschap 150 verder in het Britse Matterley Basin.

Foto’s zijn hier te bekijken en een filmpje kun je hier vinden.