Mack Bouwense maakt positief debuut op de 125cc in het EK in Lommel

Mack Bouwense uit Gouda heeft in het Belgische Lommel een positief debuut gemaakt in het Europees Kampioenschap 125cc. Voor Mack was dit pas de derde keer dat hij op de 125cc machine reed maar hij weerde zich kranig. Ondanks dat hij zich niet wist te kwalificeren, heeft hij veel ervaring opgedaan die in de toekomst zeker van pas zal komen.

Mack kwam in deze wedstrijd aan de start voor GL12 Racing als vervanger van de geblesseerde Slade Tressler. Voor aanvang van de wedstrijd had Mack slechts twee keer op de GL12 Racing Yamaha 125cc getraind en wist op voorhand dus niet goed wat te verwachten.

In de vrije training ging het lekker met de crosser uit Gouda want hij zette een zevende tijd op de klokken en was in een sectie de snelste rijder op de baan. Toen de tijdtraining in ging stond Mack rondenlang op een elfde tijd. Het rijden ging boven verwachting. Hij ging mooi door de waves en wist ronde op ronde alle tafels te springen, een genot om te zien. Helaas werd hij gedurende de sessie wat moe omdat de 125cc machine toch wat zwaarder is dan een 85cc machine. Dit zorgde ervoor dat hij zijn tijd niet meer scherper kon zetten en hij uiteindelijk uitkwam op een zesentwintigste tijd, drie seconden tekort voor kwalificatie.

Toch was Mack nog niet gelijk kansloos voor kwalificatie want in de laatste kans mocht hij het opnieuw proberen. Dit is een wedstrijd waarin een goede start van groot belang is. Helaas werd hij na het vallen van het starthek gelijk ingesloten en kwam pas op een zesentwintigste plaats uit de eerste ronde. Hij ging de strijd aan met de concurrentie en leverde het ene na het andere mooie duel. Van de 32 rijders kwam hij op een negentiende plaats over de finish en was gemiddeld drie seconden per ronde langzamer dan de tiende man.

Mack had zich niet gekwalificeerd maar kan tevreden terug kijken op zijn eerste wedstrijd op de 125cc. Omdat Mack nog vrij klein is voor een 14-jarige werd op voorhand gedacht dat de vering een groot probleem zou worden. Dit was echter niet het geval want dankzij VHL Suspension kon Mack alles geven op het zware zandcircuit.

Foto’s: Luc Wright